Foto: Anette Brolenius

VEM ÄR JAG?

Foto: Sandra Engstedt

Jag kommer från Blekinge och skriver under pseudonym, så det är bara ni som känner mig sedan tidigare som vet vem jag är. Men ingen anar nog att jag skriver en bok…förrän nu. Det har varit en liten hemlighet, men jag hoppas få lära känna många nya människor som älskar att läsa och skriva.

För tre år sedan anmälde jag mig till en skrivarkurs på Studiefrämjandet och det blev startskottet till att på allvar börja skriva texter som inte ingick i rapporter. Drömmen om att få ge ut en egen bok började växa i mitt medvetande för ett par år sedan. Och att nu få göra arbetet tillsammans med andra debutantförfattare som ingår i Ann Ljungbergs projektgrupp är enormt inspirerade.

Du kan läsa mer om mig i mitt porträtt som finns i Höstens Böcker 2021.

Kontakta mig lätt och enkelt nedan!

 

I MEDIA

15 september 2021

Intervju i Sveriges Radio

Lyssna på intervjun gjord av Matilda Ljungkvist på Sveriges Radio P4 Blekinge den 15 september 2021 med anledning av lanseringen av debutboken Falska löften

Debutantporträtt 

Höstens Böcker 2021

Jag var sex år och lurade alla att jag kunde läsa. Mina kompisar som alla var ett par år äldre och hade denna övernaturliga förmåga vägrade avslöja ordens hemligheter, och att bli utestängd från serietidningarnas och böckernas värld gjorde mig arg och ledsen. Jag bad mamma lära mig läsa, men som svar fick jag en suck och ett ”det hinner du tids nog”. Då kom jag på den geniala idén att be mamma läsa böckerna för mig, så att jag kunde memorera varje ord på de illustrerade sidorna. Stolt läste jag upp meningarna för mina vänner, sida efter sida. För varje blad jag vände fick jag tillgång till livet utanför min by i Blekinge. Jag kunde drömma mig bort på spännande äventyr samtidigt som jag matade kalvarna och byggde kojor i träden. Jag lyckades så pass bra att jag imponerade på mina kompisar, ända tills när jag naturligtvis blev avslöjad av byns smartase flicka. Hon pekade mitt på sidan, på ett ord och frågade pillemariskt, ”vad står det där?”

Med åren lärde jag mig alfabetets mysterium och det var tack vare bokstäverna som jag fick några av min barndoms höjdpunkter. Jag skrev dagböcker, plitade brev till pen pals runt om i världen och hjälpte bibliotekarien efter skolan. Under tonåren lockade äventyren och efter att ha sett filmen Elvis i Acapulco och studerat statyerna på Påskön visste jag vad jag ville göra. Resa blev min nya passion. Fast hur jag skulle kunna göra det utan pengar blev en ständig fråga. ”Enkelt”, sa en vän till mig, ”du jobbar som au-pair!”.

Så jag begav mig till Florida, där jag efter ett år tog mig vidare jorden runt genom att arbeta på kryssningsfartyg. Och vart jag än kom såg jag skrivna ord i grottor, på papyrus, i Aztektempel och pagoder.

Orden som blev till historier kunde beundras, kritiseras, föraktas och vägleda människan. De blev berättelser, sagor, poesi och sånger.

När döttrarna kom fortsatte jag att läsa för dem och de fick aldrig nog. Ibland var de inte nöjda med slutet av någon bok, då fick jag skriva om sista kapitlet. Deras favoritböcker lästes om och om igen, och när min trötthet gjorde att jag hoppade över några rader eller sidor för att kunna släcka lampan tidigare, var den äldsta där och påpekade att jag läste F-E-L. Barnen krävde en saga innan de kunde somna och det slutade inte förrän flickorna tyckte jag läste för långsamt. Då hade de knäckt koden med ljudande stavelser och fortsatte hellre själva.

Idag tar mitt arbete inte mig till exotiska platser, avlägsna kulturer eller till möte med någon ättling av Mayafolket. Och att läsa och skriva är två helt skilda ting. Helt klart. Det här är min debut för att få berätta en unik historia för andra med orden som fascinerat mig sedan jag var sex år. Det här är mitt nya äventyr, lika spännande och skrämmande som att resa till städer i Mexiko eller någon Söderhavsö. Det är inte målet som är det viktiga utan resan dit, som så många ordspråk i världen hävdar. Jag kan bara instämma.

KONTAKTA MIG